Twee weken Kroatie

In 2013 zijn Saskia en ik samen met onze Nissan afgereisd naar Kroatië. We hadden voor deze bestemming gekozen om enigszins het massatoerisme te vermijden en het natuurlijk schoon dat dit land te bieden heeft. We hebben gekozen voor een trip van twee weken verdeeld over twee plaatsen. Week 1 in het meer centraal gelegen Skradin en week 2 in het iets toeristische Poreč.

De reis

Eigenlijk niet heel bijzonder, we zijn via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië uitgekomen in Kroatië. Goed te doen met een tussenstop in Oostenrijk.  

Lege snelweg
Wat ons meteen al opviel bij binnenkomst in Kroatië dat er een splinternieuwe snelweg aangelegd was die na ons idee nog niet heel erg intensief werd gebruikt door de Kroaten zelf. Ideaal dus!

Skradin
We hebben voor Skradin gekozen omdat het voor ons een ideale uitvalsbasis was om het natuurschoon van Kroatië te bekijken. Dit mooie toeristische stadje ligt naast Krka National Park, dit park hebben we dus dan ook direct de volgende dag bezocht.

Bezoek split
De volgende dag hebben we vanuit Skradin een heerlijke dagtrip gemaakt naar Split. Split ligt op zo’n uur rijden van Skradin. Een erg mooie stad waar je lekker kan rondwandelen, ook in deze stad zijn nog overblijfselen te vinden van het Romeinse rijk. Erg leuk is om in dit stadje een rondwandeling te maken, de Romeinse opgravingen te bezoeken en uiteindelijk een lekker duik in de Adriatische zee te maken.

Uitzicht Split

Plitvice Meren
Na een dagje cultuursnuiven in Split vertrokken naar de Plitvice Meren, ook dit ligt een uurtje rijden vanaf Skradin. Erg mooi, maar je kunt wel merken dat deze plek erg toeristisch is, het was erg druk en rustig rondwandelen was er helaas niet bij. En dit terwijl wij in het voorseizoen zaten.

Uitzicht Plitivice Meren

Jeeptocht Hvar
Een tip, beter gezegd een - must do - is wel toch wel een trip te boeken naar Hvar. Via Secret Hvar(http://www.secrethvar.com/) heb je de mogelijkheid om een toffe jeep trip rond Hvar te doen. Tijdens deze trip ga je naar het hoogste punt (foto hvar hoogste punt) en bezoek je een tal van stadjes, waaronder een ghost town. Daarnaast is het ook gewoon tof om met een boot naar dit geweldige eiland te varen. Ook deze trip is goed te managen en vertrekt vanuit Split(uurtje rijden vanuit Skradin).

Hvar
 

Dagje Knin
Na al dit culturele en natuurlijke geweld besloten om een de omgeving per auto te verkennen. Via wat lokale informatie besloten om vanuit Skradin naar het oosten te rijden. Daar merk je meteen dat er nog degelijk overblijfselen zijn van de oorlog als je wat verder dan de toeristische grens bekijkt. Zo zijn er veel verlaten stadjes te zien met nog aangeschoten huisjes, dit komt toch wel erg somber over en geeft aan dat dit land de oorlog uit de jaren 90 nog niet vergeten is. Ons doel van de dag was om een oud kasteel te bezoeken  in Knin. 

Knin

Uiteindelijk zijn we nog een dag naar Sibenik geweest. Leuk stadje om een dagje rustig rond te wandelen.

Porec Week 2
De tweede week een iets luxer verblijf in Porec, in het wat toerischtischer gedeelte van Kroatie. Vanuit hier hebben we het rustig aan gedaan en Pulo en Rovinj bezocht. Vanuit Rovinj nog een boottocht gemaakt. Een rustige week, niet te vergelijken met de eerste week.

fancybox

Amfitheater in Pula
Rovinj

Rovinj vanaf de boot.

Conclusie
Mocht je twee weken naar Kroatië gaan, dan moet je keuzes maken. Kroatie is te groot om in 2 weken alles te zien, maar ik denk dat je vooral vanuit Skradin een goede uitval basis hebt om veel Kroatisch schoon te zien. Helaas in Dubrovnik iets te ver, maar misschien wel de moeite waard om te bezoeken. Wij hebben het niet gedaan en toch wel een beetje spijt, we komen er zeker weer terug en nemen dan ook Dubrovnik mee.

Boeken & Informatie
Voor onze trip niet veel literatuur gebruikt en vooralnamelijk informatie vanuit Tripadvisor gehaald.

Foto's

Reageren

Heb je een vraag of een opmerking, laat het mij weten, ik kom graag in contact met mijn lezers


Reacties

Wie ben ik?

Jeroen, liefde voor natuur en een stukje cultuur. Ik onderneem vooral kleinere hikes samen met mijn vriendin en kinderen,en wat zwaardere hikes met vrienden. Naast reizen doe ik aan Rugby en ben ik veel op de mountainbike te te vinden.

Bekijk ook mijn youtube kanaal

Met veel inspiratie en leuke filmpjes die goed passen bij de leeftijd van de kinderen. Ik zou het heel tof vinden als je je abboneert op mijn kanaal.

Viator